středa 22. února 2017

Seznam mrtvých



Moje hodnocení: 87%

autor: Jennifer L. Armentrout
originální název: The Dead List
žánr: YA, thriller
nakladatelství: Baronet
počet stran: 342
rok vydání: 2016
vazba knihy: pevná s přebalem
původ: půjčeno z knihovny
čteno: únor 2017

***

Ella se před pár měsíci rozešla se svým přítelem Gavinem. Na začátku nového školního roku se s kamarádkou Linds rozhodnou, že si poslední rok na střední škole užijí naplno. Ovšem cestou z večírku je Ella přepadena neznámým útočníkem a všechno se změní. Sedmnáctiletá studentka se ocitá v centru vyšetřování pokusu o vraždu, přesto se snaží vrátit do zaběhlých kolejí. Ella nedokáže setřást pocit, že ji někdo sleduje. Když se začnou záhadně ztrácet její spolužačky a objevovat mrtvá těla, dívka začne podezírat i své nejbližší přátele, včetně pohledného trenéra sebeobrany Jensena. Navíc se zdá, že vraždy mají něco společného se starou nešťastnou událostí. V malém virginském městečku Ella náhle neví, komu může věřit. Seznam mrtvých je napínavý thriller pro mládež protnutý romancí, něco jako filmový Vřískot namíchaný s autorčiným románem Neohlížej se.



Tak přesně takhle si představuji thriller pro YA čtenáře! Žádné velké násilí, potoky krve a nechutnosti tu nenajdete a přesto vám bude chvílemi běhat mráz po zádech, budete napínat mozkové buňky na maximum a o tom, že byste knihu ( byť jen na pár minut ) odložili nebudete chtít ani slyšet!


Přiznám se, že mi na začátku párkrát blesklo hlavou, jestli na YA knihy nejsem už, přeci jen, trochu stará, protože opravdu nepotřebuji neustále číst o tom, jak má ten a onen kluk úžasnou postavu a skvěle vypracované břicho - stačí mi to jednou a jakmile si to představím, tuto představu si dokážu uchovat v paměti po celou dobu četby! Hlavní hrdinku ovšem tato skutečnost nenechávala chladnou a potřebovala mi tuto informaci sdělit víckrát, než mi bylo milé. Vezmeme-li ale v potaz její věk, jsem nucena jí to odpustit. Nejspíš jsem v pubertě nebyla jiná...


Zbytek knihy mne ale velmi mile překvapil a nadchnul. Ať už šlo o styl autorčina psaní, hlavní zápletku a její ( pro mne překvapivé ) rozuzlení, či vedlejší milostnou linku hlavních postav. Autorce se podařilo efektně střídat klidné pasáže s těmi mrazivými. Nejdříve vás nechá, abyste si mysleli, že jsou postavy konečně v bezpečí a o chvíli později vás opět vyvede z omylu. V jistý okamžik budete stejně zmatení jako Ella a bude vás pronásledovat přesvědčení, že vrahem může být opravdu kdokoli!


Velmi rychle a bez problémů jsem se s Ellou dokázala sžít a to i přes to, že nás od sebe dělí víc než 10 let! V ohrožení života a při ochraně svých blízkých jednáme asi všichni dost podobně. Líbilo se mi, že Ella nefňuká a nelituje se. Snaží se používat mozek a jedná přiměřeně svému věku.


Pokud jste trochu starší čtenář ( nad 20 ), vezměte v potaz, že je tato kniha určená pro náctileté a určitě vás nezklame. Jste-li cílová skupina, neváhejte, budete nadšení! Já jsem si čtení maximálně užila a určitě se podívám i po dalších knihách této autorky!


Katniss

3 komentáře:

  1. Wow, kniha vypadá fakt dobře. Ta obálka mě sice trošku děsí, ale určitě se po ní poohlédnu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta obálka toho s knihou moc společného nemá, takže se nemusíš bát! ;)

      Vymazat
  2. Můžu se zeptat kdo je vrah????

    OdpovědětVymazat