pátek 11. listopadu 2016

Lovec čarodějnic



Moje hodnocení: 89%


autor: Sam Thomas
originální název: The Witch Hunter´s Tale
série / díl: Záhady porodní babky / 3.
žánr: historické krimi
nakladatelství: MOBA
počet stran: 296
rok vydání: 2016
vazba knihy: hardback
původ: recenzní výtisk od nakladatelství MOBA

***

Do Yorku dorazila zima a s ní i hrozba čarodějnictví. Místní ženy a děti kosí tajemná nemoc a porodní bába Bridget Hodgsonová se proti své vůli nechá zatáhnout do honu na čarodějnice, který rozpoutají puritánští představitelé města, aby domnělého nadpřirozeného viníka veškerých nepříjemností dopadli. Hon se nezastaví před nikým a ničím. V hledáčku lovců se brzy ocitne i samotná Bridget, která se pokouší jejich fanatické běsnění umírnit. Navíc, ne všechna úmrtí, k nimž tou dobou v Yorku dochází, má na svědomí pouze nemoc. Podaří se Bridget a její pomocnici Martě vyváznout a odhalit vraha? 



Asi bych se měla hned na začátku přiznat, že nejsem zrovna velký fanda detektivek. Nejspíš se mi ještě nepodařilo najít takovou, která by mne zaujala. Tedy až do objevení této série! Záhady porodní babky vám totiž nabídnou mnohem víc, než jen zdlouhavé hledání vraha...

Opět se nacházíme ve městě York a shledáváme se se starými známými. Tentokrát ovšem v době, kterou by nikdo z nás nechtěl zažít! York postihla další živelná katastrofa. Po úmorných vedrech nastala krutá zima. Ani ti nejstarší obyvatelé takovou nepamatují. Mezi lidmi se začíná šířit strach z Boží pomsty, radní tento strach přiživují a s jeho pomocí se snaží ovládat město. Úmrtí dětí se připisují čarodějnicím a jejím kletbám. Když se jednoho dne narodí místní ženě mrtvé dítě, nikdo již nepřemýšlí nad možností, že byla jeho smrt přirozená. Na vině nemůže být nikdo jiný, než čarodějnice! 


A aby toho nebylo málo, ve městě se začínají objevovat i oběti násilných činů. Bridget se všemu opět snaží přijít na kloub, ale tentokrát si zahrává s ohněm. V nebezpečí se náhle ocitá celá její rodina a tentokrát je jí jasné, že zašla až příliš daleko!



***

Že se mi bude tato kniha líbit jsem věděla ještě dřív, než jsem nalistovala první stránku! Byla pro mne sázkou na jistotu. Sam Thomas dokáže psát velmi poutavě, své postavy umí vykreslit do detailu a vždy se mu povede přidat do příběhu něco, čím mne zaujme. V tomto díle se jedná dokonce o základní téma celého příběhu - čarodějnictví.


Každý hodnotíme knihy jinak, máme svá kritéria, podle kterých je řadíme k těm oblíbeným, nebo naopak k těm, na které bez výčitek zapomeneme. Pro mne je jedním z hlavních kritérií, která dělají knihu výjimečnou, schopnost, probudit ve mně emoce. Je jedno zda jsou pozitivní, či negativní, prostě mne musí zasáhnout. A tato kniha to dokázala!

Donutí vás vžít se do situace, kdy stačí být ve špatný čas na špatném místě, nebo se jen na někoho křivě podívat a skončíte v temné kobce, obviněni z čarodějnictví. A vězte, že být obviněný je téměř to samé, jako být odsouzený. Nahání to strach a je to ještě děsivější, když si uvědomím, že se to kdysi skutečně odehrávalo...

Hlavní postavy vám během chvilky přirostou k srdci a vy se po celou dobu budete strachovat o jejich osud. Budete si přát, aby zlo bylo potrestáno a dobro zvítězilo. Ale neměli byste zapomínat, že ve skutečném životě to tak vždy nebývá, určitě ne bez nějakých ztrát...


Knihu Lovec čarodějnic bych doporučila nejenom milovníkům historických detektivek, ale každému, kdo má rád napětí, strhující děj, temné prostředí a hlavně téma čarodějnických procesů. Věřte mi, rozhodně nebudete zklamáni!



Mnohokrát děkuji nakladatelství MOBA za poskytnutí recenzního výtisku!
Knihu si můžete koupit zde.

6 komentářů:

  1. Nevypadá to špatně :) Já teď budu mít Lovce duchů :D
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mi ji pak musíš půjčit! ;-)
      Taky jsem nad ní uvažovala, ale nestíhala bych...

      Vymazat
  2. Vypadá to hodně dobře a ta obálka je úžasná, zkrátka v jednoduchosti je krása. :D
    Fandom Before Blood CZ

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všechny obálky této série mi přijdou velmi povedené!
      A je skvělé, že v tomto případě stojí za to i ten obsah! ;)

      Vymazat
  3. Když jsem byla v Tesco, tak jsem se na jednu z těchto knih dívala, protože mě zaujala svojí obálkou. Nakonec jsem ale odešla bez ní, což je podle tvé recenze škoda :-)
    Měj se hezky, Katy!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je rozhodně škoda, ale třeba na ni ještě někde narazíš... ;o)
      Taky se měj krásně! :o)

      Vymazat