pondělí 11. dubna 2016

Líbali jsme se




Moje hodnocení: 84%

autor: David Levithan
originální název: Two Boys Kissing
žánr: YA literatura
nakladatelství: CooBoo
počet stran: 187
rok vydání: 2015
vazba knihy: hardback
původ: půjčeno z knihovny

***

David Levithan napsal příběh založený na skutečné události – Harry a Craig, dva sedmnáctiletí kluci, se zúčastnili líbacího maratonu, aby překonali Guinnessův rekord a zároveň upozornili na předsudky panující ve společnosti. Dehydratovaní a nevyspalí se snaží překonat rekord a jejich úsilí se stává ohniskem, kolem kterého se točí příběh dalších dospívajících kluků, již hledají svoji vlastní identitu, lásku, řeší rodinné problémy – a hlavně touží objevit své místo v tomto světě. Levithan umně splétá nitky jejich příběhu do jednoho velkého o dospívání a hledání vlastní identity, zkrátka tom, jaké to dnes je být mladý kluk na kluky.


Kniha Líbali jsme se je bezesporu zvláštní. Samozřejmě v tom nejlepším smyslu toho slova. Její zvláštnost ale nespočívá v obsahu, jak by se na první pohled mohlo zdát, nýbrž ve stylu, jakým je psaná. Ještě nikdy jsem se u knihy s ničím takovým nesetkala. Příběh nám vlastně vypráví několik desítek, možná i stovek mrtvých homosexuálů...

Hlavní dějová linka nás seznamuje se dvěma sedmnáctiletými chlapci, Harrym a Craigem, kteří se rozhodli pokořit světový rekord v líbání. Důvodem, proč to dělají, ale není jen to, pokořit rekord samotný, jako spíš snaha o to, ukázat lidem, že láska má mnoho podob a není přeci nic špatného na tom, když vzplane tam, kde by to "normální" člověk nečekal.

Ve vedlejších, ale rozhodně neméně zajímavých, rolích se tu potom setkáváme s osudy jiných, mladých mužů, kteří se snaží vydobýt si právoplatné místo ve svých rodinách a společnosti. Je tu Avery, mladík, který se narodil jako dívka a právě se na plese potkal s Ryanem, jenž se potýká s šikanou svých spolužáků. Cooper, kterého kvůli jeho orientaci zavrhla vlastní rodina a pro nějž právě život přestal dávat smysl. Peter a Neil, milenci, kterým je jejich odlišnost tolerována, ale z nichž má ten druhý pocit, že potřebuje víc, než jen pochopení. Možná podporu a smíření, slova, vyřknutá nahlas, aby se umocnila jejich podstata...



"Jen to prostě řekněte. Prosím. Jen to řekněte."
Ozve se Miranda. "Jsi gay," řekne naprosto vážně. "A mám tě ráda."
Neilovi vyhrknou do očí slzy. "Děkuju, Mirando," řekne.


Musím přiznat, že jsem nepropadla tomuto příběhu hned od začátku, styl jakým je kniha psaná mi nejdříve dost vadil a já si chvílemi říkala, že knihu snad odložím. Naštěstí jsem to neudělala, přenesla jsem se přes počáteční pochybnosti a netrvalo dlouho a příběh mne pohltil. S napětím jsem sledovala osudy všech hrdinů, tiše jim držela palce a přála hodně štěstí.

Vždy bylo těžké vybočovat z řady, být "jiný" a lidé ještě, bohužel, nepochopili, že jim nepřísluší soudit druhé. Kdo má vlastně právo určovat co je "normální" a co už ne. Proč bychom měli všichni patřit do stejné škatulky? Harry, Craig, Avery, Ryan, Cooper, Peter a Neil mají před sebou těžké zkoušky a rozhodnutí, každému z nich osud nadělil více, či méně starostí, se kterými se musí vypořádat. A jak se jim to všechno nakonec povedlo se dozvíte po přečtení této, výjimečné knihy, kterou vám ze srdce doporučuji!

4 komentáře:

  1. Ahoj Kačko, moc krásně napsané..Ted jsem říkala doma, že se moc těším, až zase zasednu ke knížce..Ted to rozhodně nejde a asi ještě chvilku nepůjde...ale i tak je fajn o nich číst:-) Doporučím blog kamarádce, je čtenářka:-) Měj se sluníčkově a třeba se někdy potkáme..papa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Kačenko!
      Jsem ráda, že se ti moje recenze líbí!!! Věřím, že už to nebude trvat dlouho a děti tě nechají číst, alespoň chviličku! ;-) Bylo by fajn se někdy potkat! Zrovna nedávno jsem si na tebe vzpomněla, když jsem se s kamarádkou bavila o šití! :-D ;-) A jak se jinak máš?
      PS: Moc děkuji za doporučení!

      Vymazat
  2. Super recenze! Taky jsem teď tuhle knížku dočetla, přečetla jsem si jí vlastně díky tvé recenzi :) Díky za tip ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda, že jsi díky mé recenzi objevila knihu, která se ti líbí! Tohle je pro mě vždy ta největší odměna! :-)

      Vymazat