neděle 21. června 2015

RC: Manželovo tajemství




autor: Liane Moriarty
originální název: The Husband´s Secret
nakladatelství: Ikar
žánr: společenský román
počet stran: 392
rok vydání: 2014
vazba knihy: hardback
původ: půjčeno z knihovny

***

Ceciliin manžel se poslední dobou chová rozhodně podivně, a Cecilia teď navíc najde na půdě tenhle záhadný dopis, nadepsaný jeho roztřesenou rukou. Otevřít jen v případě mé smrti. Tess zase manžel oznámí, že se právě zamiloval do její sestřenice; no ano, té sestřenice, se kterou byly až doteď nejlepší kamarádky, protože spolu vyrůstaly jako siamská dvojčata. Rachel před osmadvaceti lety zabili dceru, Conner Whitby, který v tom má určitě prsty, si běhá po svobodě, a jako by toho bylo málo, ta protivná snacha se chystá odvézt jejího vnuka, Rachelinu největší radost, na celé dva roky do New Yorku… Tři ženy, tři Pandořiny skříňky, jeden společný osud.


Je zvláštní, jak se mi s přibývajícím věkem mění vkus na knihy. Dřív bych ani neuvažovala o čtení něčeho jako je právě tato kniha, natož aby se mi snad ještě líbila! Dnes jsem (snad) moudřejší a dopřávám si požitek ze čtení knih, jako je tato. O existenci této knihy jsem se dozvěděla vlastně náhodou a překvapilo mne, jak je populární. Mám ale zkušenosti s tím, že kniha označovaná jako bestseller ještě nemusí být kvalitní čtivo a tak jsem se rozhodla udělat si na ni vlastní názor.

Ze začátku jsem se trochu ztrácela v záplavě jmen a rozhodně tomu nepomohlo ani vyprávění ve stylu, co nová kapitola, to nová hlavní hrdinka. Od chvíle, kdy jsem se zorientovala, až do samého konce ale nemohu knize absolutně nic vytknout. Dějové linie všech postav se velmi zajímavě prolínají a rozehrávaní naprosto skvělou partii. Na první pohled by se mohlo zdát, že jde o obyčejné příběhy obyčejných žen, ale pravda nemůže být vzdálenější. Životy hlavních hrdinek nejsou ani v nejmenším obyčejné, ba právě naopak.

Příběh má lehce psychologický podtext, který ale neodradí přílivem složitostí, či přílišnou hloubkou. Jen donutí čtenáře k zamyšlení a ukáže mu, jak málo stačí k tomu, aby se mu život obrátil vzhůru nohama. Každá z postav prožívá velmi nevšední události a vyrovnává se s nástrahami života. Jejich příběhy jsou neskutečně barvité a naprosto vás pohltí.

Je to právě ono manželovo tajemství, které je hnacím motorem celého příběhu a splétá osudy všech zúčastněných dohromady. Ať už se jedná o ženu, která kdysi přišla o své dítě, učitele tělocviku, dokonalou manželku, zhrzenou ženu, nebo třeba jen o kamínek z Berlínské zdi, všechno zde má své místo a nic se neděje náhodou. Musím přiznat, že mě z toho poznání až mrazí.

Knihu zakončuje velmi, ale opravdu velmi zajímavá úvaha, která dodá celému příběhu jistý nádech čehosi nepopsatelného a velice působivého...



Manželovo tajemství si každopádně své bestsellerové označení zaslouží a já doufám, že si jej také přečtete!

6 komentářů:

  1. Krásná recenze! Nad knížkou jsem přemýšlela, ale právě jsem si říkala, že mi takový žánr a styl psaní asi nesedne :-( ale po Tvé recenzi ještě nad knížkou určitě popřemýšlím a třeba se k ní o prázdninách dostanu :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu, vždy moc potěší! Přiznám se, že nevím, jestli by se mi tolik líbila, kdyby mi bylo třeba dvacet, ale teď jsem asi ve věku, kdy už mi i tento žánr něco říká a dokáži si příběh užít... Nevím jak jsi na tom ty, ale každopádně to zkus a uvidíš... ;-)

      Vymazat
  2. Recenze je moc hezká, ale mě kniha prostě nezaujala... Nemohla jsem se do toho dostat a jsem asi knižní barbar, ale v půlce knihy jsem prostě přestala, přečetla si konec a nic to ve mně nezanechalo. Nebyl to můj šálek kávy, zřejmě jsem čekala něco jiného. :O/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem s ní ze začátku trochu bojovala a být mladší, asi ji taky odložím. Takhle mi ale přeci jen byla celkem blízká. Nicméně jsem četla rozhodně i lepší... ;-)

      Vymazat