sobota 11. dubna 2015

RC: Podivuhodné a krásné soužení Avy Lavender




Autor: Leslye Walton
Originální název: The Strange and Beautiful Sorrows of Ava Lavender
Nakladatelství: Coo Boo
Žánr: román s prvky fantasy a historie
Počet stran: 278
Rok vydání: 2014
Vazba knihy: hardback
Původ: půjčeno z knihovny



***


Rodina Rouxova má pošetilou lásku ve vínku, což nevěští nic dobrého pro její nejmladší členku, Avu Lavender. Ava – skoro ve všech ohledech normální dívka – se narodila s křídly. Ve snaze pochopit tuto svou zvláštnost a s rostoucí touhou zapadnout mezi své vrstevníky se šestnáctiletá Ava odváží do světa, naprosto nepřipravená na to, co ji může čekat, a naivní vůči zvráceným pohnutkám ostatních lidí. Lidí, jako je třeba zbožný Nathaniel Sorrows, který si Avu splete s andělem a jehož posedlost dívkou s křídly vygraduje v noci oslav letního slunovratu.
Tu noc se nebe roztrhne, vzduchem se mezi poletujícím peřím řinou provazce vod a osud Avy i její rodiny nabírá na ničivé kadenci....



Tento příběh je vše, jen ne obyčejný! Je podivuhodný, krásný, něžný, i krutý, plný bolesti a zklamání, ale i lásky a kouzelných okamžiků. Snad ještě nikdy jsem u čtení jedné knihy nevnímala tolik pocitů. Na začátku jsem byla okouzlená, rozněžnělá, překvapená, plná takové lehkosti a svěžesti... Měla jsem pocit, že každé popisované místo vidím přímo před sebou, že cítím jeho vůni, dýchala na mne atmosféra začátku 20.století a já si uvědomila, že držím v ruce poklad.

Čekala jsem hodně a dostala jsem mnohem víc! Nečetla jsem anotaci, takže už jen to 20.století pro mne bylo příjemným překvapením. Příběh plynul tak něžně, až étericky, řekla bych. A pak... najednou šok. Byla jsem děním v knize shozena z obláčku, na němž jsem se celou dobu vznášela, zpátky do tvrdé reality. Velmi hrubě. A pak jsem se zase vznášela a padala a vznášela a padala až do samého konce.

Kniha je psaná velmi příjemným a čtivým způsobem. Občas jsem přemýšlela, jestli autorka používá jen metaforu, nebo jestli jisté věci myslí vážně a tím pádem propůjčuje knize i jiné neuvěřitelnosti, než jen Avyina křídla. Spoiler (Třeba když se Emiliennina sestra Pierette najednou promění v ptáčka, nebo když jejich matka Maman najednou začne mizet před očima až z ní zbude jen prach.)

Líbí se mi, že se příběh táhne přes 4 generace i když musím přiznat, že jsem se občas ztrácela v osobě, místě i čase. Kniha má velmi příjemný francouzský nádech a já si ji maximálně užívala. Radovala jsem se s hlavními postavami a prožívala jejich soužení opravdu silně, možná za to může i to, že vám svůj příběh vypráví samotná Ava a vy se tak můžete víc vžít do jejích pocitů. Tak nějak jsem to čekala, ale stejně mě překvapilo, co dokáže náboženský fanatismus a nejděsivější na tom je, jak moc je to reálné...

Příběh Avy Lavender ve mně zanechal podivuhodnou a krásnou melancholii a já nelituji ani vteřiny, kterou jsem této knize věnovala. Rozhodně stojí za přečtení, ocení ji asi spíš citlivé duše jako jsem já, ale rozhodně to není čtení jen pro dámy.


Celkové hodnocení: 96%

2 komentáře:

  1. Jsem hrozně ráda, že jsem Tvůj blog objevila! Ode dneška se stávám Tvým pravidelným čtenářem a návštěvníkem! :-) Měj se moc hezky :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Jéé! Ani nevíš, jakou jsi mi udělala ohromnou radost! Nesmírně si toho vážím, je to pro mne velká čest a zároveň motivace! :-) Děkuji!

    OdpovědětVymazat