pátek 5. prosince 2014

RC: Panika






Autor: Lauren Oliver
Originální název: Panic
Nakladatelství: Coo Boo
Žánr: Thriller, Dobrodružné
Počet stran: 309
Rok vydání: 2014
Vazba knihy: Hardback
Původ: Půjčeno z knihovn






Panika začala jako spousta věcí v Carpu, nudném malém městečku uprostřed ničeho, protože bylo léto a nebylo co dělat.
O co v téhle hře jde?
Je to prosté. Nemít strach.


***

Heather nejdřív ani nenapadlo, že by se do Paniky pouštěla. Nikdy by si nepomyslela, že je nebojácná a že by chtěla vyčnívat. Ale pak zjistí, že je tu něco a někdo, pro koho stojí za to bojovat, a je statečnější než kdy dřív. V sázce je příliš mnoho, ovšem výhra stojí za to, tolik peněz by jí umožnilo navždy opustit nenáviděné město a nechat starou Heather za sebou, pohřbenou v prachu.

Dodge se Paniky nikdy nebál, právě naopak. Pohání ho jeho tajemství, díky němu hladce prochází každým dalším kolem a je si sám sebou jistý. Ví, že vyhraje. Ale netuší, že není sám, kdo má tajemství. Všichni mají nějaký důvod proč hrát.

Heather a Dodgovi přinese hra nová spojenectví, překvapivá zjištění a možná i nějakou tu první lásku - a vědomí, že někdy nejvíc potřebujeme právě to, čeho se k smrti obáváme.



***


Panika. Panický strach. Asi každý z nás to zažil a každého do tohoto stavu dožene něco jiného. Někdo panikaří když při plavání najednou zjistí, že nedosáhne na dno, někoho k smrti vyděsí i ten nejmenší pavouček, jiný by se nepřiblížil k plápolajícímu ohni a další zase umírá při pohledu na krev. Ano, s tímhle vším a spoustou dalších nepříjemností se setkávají maturanti z malého města jménem Carp ve státě New York. A dobrovolně!!!


Panika je vlastně něco jako tradice, hra, které se mohou zúčastnit jen maturanti z uplynulého školního roku. Tajní porotci určí kdo ze zúčastněných má největší kuráž a odnese si pohádkovou výhru 67 000 dolarů a kdo půjde z kola ven. Ale pozor, Panika rozhodně není nějaká obyčejná studentská hra! Může tu jít i o život! Do hry, se Zahajovacím skokem z útesu, zapojí i tři kamarádi. Každý ale z jiného důvodu...



Heather - Nic na světě si nepřeje víc, než s pomocí vyhraných peněz zajistit lepší život pro sebe a svou mladší sestru. Matka alkoholička, nevlastní otec alkoholik a feťák, bydlení v campu v příšerných podmínkách... Nic jí tu nedrží. Snad jen Bishop se kterým je jí přece tak krásně, Nat, nejlepší přítelkyně a Anne, u které najde Heather nejenom porozumění, pomoc a podporu, ale i lásku.


Dodge - Jeho sestra se před lety také účastnila Paniky. Byla dobrá, vlastně skvělá. Dostala se až do finálového kola s názvem " Kdo s koho". A tady se to stalo. Poslední úkol, finalisté proti sobě jedou v autech vysokou rychlostí... nesmí uhnout. Proti Dodgeově sestře Dayně vyrazil Luke Hanrahan... Policie tento případ ukončila jako nešťastnou náhodu a Dayna zůstává upoutaná na invalidní vozík. Dodge je přesvědčený, že Luke nějakým způsobem poškodil Daynino auto a touží se pomstít. Luke však už není ve městě, takže se jeho cílem stává Lukův bratr Ray, který je také jedním ze soutěžících...

Nat - nejlepší kamarádka Heather, bez které by se asi daleko nedostala. Bojí se snad úplně všeho. Touží se stát herečkou, vypadnout z města a zkusit své štěstí v New Yorku. Na to aby mohla někde začít však potřebuje peníze...



Panika je rozhodně jedna z nejlepších knih, které jsem poslední dobou četla. Je originální, donutí vás všechny úkoly prožívat současně s jejími hrdiny! Přečetla jsem ji jedním dechem a stále ve mě zanechává lehké mrazení. Věřím tomu, že se něco takového může odehrávat někde daleko ode mne a tato reálnost dodává Panice tu správnou atmosféru!

Celkové hodnocení: 89%


Žádné komentáře:

Okomentovat