pondělí 18. září 2017

Se záští



Moje hodnocení: 62%

autor: Eileen Cook
originální název: With Malice
žánr: thriller
nakladatelství: Omega
počet stran: 256
rok vydání: 2017
vazba: pevná s přebalem
původ: recenzní výtisk
čteno: září 2017

***

Osmnáctiletá Jill Charron vyráží na výlet do Itálie. Má to být dobrodružství na celý život. Ale dochází k nehodě. Jill se probouzí v nemocnici, nohu v sádře, stehy v obličeji, a místo paměti z posledních 6 týdnů jen jedno velké nic. Jill zjistí, že se připletla do nehody se smrtelnými následky. Její otec jí nechá převézt domů, aby měla kvalitní péči. Včetně právníka a houfu novinářů... Zdá se, že nehoda nebyla nehoda... Jill se snaží dát dohromady události posledních šesti týdnů, než její dosud pohodlný a bezproblémový život zmizí v nenávratnu.



Děj této knihy začíná ve chvíli, kdy se Jill ( osmnáctiletá, celkem oblíbená premiantka třídy a budoucí studentka Yaleovy univerzity ) probudí v nemocničním pokoji s nohou v sádře a ztrátou paměti. To by samo o sobě nebylo tak strašné, kdyby se chvíli na to nedozvěděla, že je podezřelá z vraždy. Z vraždy své nejlepší kamarádky...


Celý příběh je vyprávěn z pohledu Jill a my jsme tak nuceni být trpěliví a jednotlivé dílky skládačky odkrývat společně s ní. Do hry vstupují Jilliini rodiče, právník, novináři, detektivové, nová kamarádka z rehabilitačního ústavu a psycholožka, která se snaží pomoci Jill s nalezením jejích ztracených vzpomínek. Ty se postupně vynořují, ale dá se jim věřit? Jsou pravé, nebo si je vytváří Jilliino podvědomí?


Jill je, alespoň podle mě, naprosto obyčejná a ničím nezajímavá postava. Na začátku o ní vůbec nic nevíte, nedostanete příležitost si ji oblíbit a mít důvod s ní soucítit a to je jeden z velkých problémů této knihy. Jak můžete být napnutí a vystrašení, když vám je osud hlavní hrdinky vlastně celkem ukradený? Téměř od začátku je vám jasné, jak všechno dopadne a kdo je tu ten hodný a kdo zlý. Žádné nečekané zvraty se nekonají, jen se sem tam do vyšetřování a do Jilliiných vzpomínek přidá nějaká další postava. Závěr nepřekvapí a ani nenadchne.


Při čtení této knihy jsem si uvědomila, že ve mně nevyvolává absolutně žádné emoce. Ani pozitivní, ani negativní. Nenadchla, ale ani nenudila. Je napsaná čtivým stylem a zajímalo mě, jak si autorka s koncem poradí, ale nenutila mě číst a otáčet stránku po stránce s nadšeným očekáváním.


Od knihy označené jako psychologický thriller očekávám úplně něco jiného. Mrazení v zádech, stáhnuté útroby, dechberoucí odhalení a závěr ze kterého si sednu na zadek. To se bohužel nestalo. Na druhou stranu musím ale upozornit na to, že mladší čtenáře a začátečníky ve čtení žánru thriller, kteří mají jemnější povahu by tento příběh mohl rozhodně zaujmout! Označila bych ho jako román ze současnosti s náznaky detektivky a thrilleru. Pokud tedy máte raději něco jemnějšího, směle do toho!

Katniss


Doporučená literatura: Návrat z temnoty






Za poskytnutí tohoto recenzního výtisku děkuji nakladatelství Omega a knihkupectví Knihy Dobrovský.
Více informací o knize najdete například na stránkách nakladatelství Omega a zakoupit si ji můžete zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat