sobota 17. června 2017

Panicové



Moje hodnocení: 91%

autor: Diana Gabaldon
originální název: Virgins
žánr: historická, romantická povídka
nakladatelství: Omega
počet stran: 176
rok vydání: 2017
vazba: pevná s přebalem
původ: recenzní výtisk
čteno: květen 2017

***

Jamie truchlí nad smrtí svého otce a navíc je vážně zraněn a v rukou Angličanů. Prchá s žoldáky a na francouzském venkově se setkává se svým starým přítelem Ianem Murraym. Oba jsou ošetřeni a oba mají dobrý důvod, aby se nevraceli do Skotska. A oba jsou ještě panicové, i když měli spoustu možností, jak o něj přijít s dámami lehkých mravů. Ale Jamieho milostný život se zamotává a je také nebezpečný - když osud oba mladé muže dostane do služby židovského doktora Hasdiho, který je najme jako doprovod dvou drahocenných pokladů na cestě do Paříže. Jedním z nich je starý Torah a druhým lékařova krásná dcera Rebeka, jejíž sňatek je již domluvený. Oba – Jamie a Ian – jsou upozorněni, že jde o budoucí nevěstu, ale určitě by byli mnohem opatrnější, kdyby měli tušení, pro koho opravdu pracují.



Zkuste se nějakého knihomola zeptat na jeho oblíbenou knihu. Téměř všichni vám odpoví, že vybrat jen jednu prostě nejde... Já jsem však jedna z toho mála, která ji na vás vyhrkne téměř okamžitě a bez přemýšlení. Cizinka! Stala se mojí nejmilejší knihou před sedmi lety a je jí dodnes! A proto vás musím předem varovat, na mém hodnocení, této knihy, to bude znát...


Hned na začátku bude asi dobré zdůraznit, že se tu nejedná o román, nýbrž o kratičkou povídku, kterou autorka napsala nejspíš jen pro okořenění hlavního příběhu. Celá kniha má 176 stran a pouhých 90 z nich vypráví příběh, na který jsem se tak moc těšila. Chápu, že vydávat knihu, která nemá ani 100 stran se nejspíš nikomu nechtělo, ale podle mne se to mohlo vyřešit lépe a jinak, než tím způsobem, že se k povídce pouze přidal začátek z Cizinky. Hodně čtenářů, kteří tuto informaci nevěděli předem, bylo nejspíš zklamaných - stejně jako já!


Mé zklamání ovšem začíná i končí u formy. Co se obsahu týká, jsem opět potěšena. Neříkám, že bych nechtěla vědět víc, klidně bych si přečetla samostatný román, pojednávající o celém Jamieho životě! Tento malý kousek ani zdaleka neuspokojil moji touhu, dozvědět se o něm víc, ale rozhodně mě potěšil.


Děj se odehrává nedlouho předtím, než se Jamie seznámí s Claire. Je zdrcený ze smrti svého otce a přidává se k žoldákům, kde narazí na svého přítele Iana. Oba potom přijímají práci pro židovského doktora, který je pověří úkolem chránit jeho drahocenný majetek a hlavně překrásnou dceru, na cestě do Paříže.


Podle názvu knihy by čtenáře mohlo napadnout, že se děj celého příběhu bude točit jen kolem milostných eskapád obou hrdinů a řešení jejich "problému" - panictví. Není tomu tak! Mladíci se o tom spolu sice baví, ženy v jejich životě hrají důležité role, ale nečekejte příběh o tom, jak Jamie a Ian o panictví přišli. Diana prostě jen opět napsala velmi povedenou část příběhu ve stejném stylu, na který jsme zvyklí a který máme všichni tak rádi!


Pokud jste tedy, stejně jako já, milovníky ságy Cizinka, je pro vás tato povídka nutností! Jako samostatné čtivo také neurazí, ale bez znalosti původní ságy a lásky k ní, vám tento počin asi nic moc neřekne. Za mě, jakožto milovníka Cizinky a obdivovatele Diany Gabaldon, je tato kniha krásným okořeněním výborného příběhu a za jeho existenci jsem velmi vděčná!

Katniss

2 komentáře:

  1. Mamka má Cizinku moc ráda, takže jí asi knihu časem pořídím, i když nenarážím na zrovna pozitivní recenze. Ale věřím, že mamka bude spokojená, není moc náročný čtenář. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tato kniha není nic převratného a pro klasického čtenáře může působit až zbytečně, ovšem pro někoho, kdo miluje Cizinku a touží po jakékoli další informaci z jejího světa bude tato povídka kouzelným a vítaným zpestřením! ;)

      Vymazat