sobota 13. srpna 2016

Matné zlato




Moje hodnocení: 91%

autor: Virginia Cleo Andrews
originální název: Tarnished Gold
série / díl: Landry / 5.
žánr: společenský román, rodinná sága
nakladatelství: MOBA
počet stran: 352
rok vydání: 2016
vazba knihy: hardback
původ: recenzní výtisk od nakladatelství MOBA

***

Začarovaný kruh se uzavírá
V poslední části slavné románové ságy se přeneseme na samý počátek dramatických událostí, do doby mládí Gabrielle Landryové – matky Paula a dvojčat Ruby a Gisselle. Život krásné dívky, nevinné stejně jako příroda v milované zátoce, poznamená krutý a nečekaný střet se světem plným lží, přetvářky a moci peněz. Zasažena krutou realitou se Gabrielle propadá do osamělosti a apatie, okolní svět ji zcela přestává zajímat. Z letargie procitá, když se bláznivě a bezhlavě zamiluje...




Jsem tak plná dojmů, že vůbec nevím, kde začít! Tušila jsem, že se mi tato kniha bude líbit, ale nenapadlo mě, že tak moc! Pokud bych mohla vypíchnout jen jednu jedinou věc, z toho množství pozitiv, která na této knize vidím, byla by to jednoznačně atmosféra! Páni! Jak to Virginia dělá? Nejenom, že mě během chvilky dokázala přenést do jiného století, ale ona mne přenesla na místo, které jsem si až do dnešních dnů nedokázala představit! Močály v Louisianě, plné aligátorů, nad kterými se tyčí překrásné cypřiše, všude kolem ohromné množství těch nejrůznějších ptáků, panenská příroda a uprostřed toho všeho Gabrielle na své piroze... Já měla po celou dobu pocit, že tam doopravdy jsem! Jako bych vnímala ten žár, vlhkost vzduchu, vůni močálu a trouchnivějícího dřeva! Popravdě netuším, jestli jsem vůbec někdy měla tak intenzivní pocit prolnutí do příběhu, jako při čtení této knihy!


Hlavní hrdinka, Gabrielle, je devatenáctiletá dívka, která žije se svojí milovanou maminkou, cajunskou léčitelkou, a svým otcem, nenapravitelným alkoholikem, v malém domku bokem od civilizace. Vždy si velmi dobře rozuměla se zvířecími obyvateli močálu a nezřídka se za nimi vydávala na své piroze. A právě při jedné takové výpravě, do srdce této panenské přírody, se stane něco, co jí navždy změní život...


Kniha je velmi čtivá i přes to, že se postavy často vyjadřují tak, jak tomu bylo někdy na počátku dvacátého století, v němž se příběh odehrává. Otec hlavní hrdinky dokonce mluví nespisovným dialektem, který mi ze začátku hodně vadil, později jsem si ale uvědomila, že je to právě jedna z těch maličkostí, které dokreslují, již zmiňovanou, dokonalou atmosféru!


Samotný příběh je velmi silný a nejednou mne donutil přemýšlet nad tím, co všechno ještě může mladá, křehká dívka vydržet a přežít! Nutí člověka uvažovat nad tím, že peníze sice nejsou všechno, ale propůjčují lidem obrovskou moc a s mocí někdy přichází i povýšenost a krutost.


A právě teď je asi nejvyšší čas, abych se přiznala, že jsem předchozí díly této série vůbec nečetla a toto je mé úplně první setkání s touto autorkou! Už teď ale vím, že rozhodně není poslední! Kniha Matné zlato je jakýmsi závěrečným dílem pentalogie Landry. Celý příběh se ale odehrává před událostmi, které se staly v předchozích dílech a má za úkol objasnit některé situace a okamžiky, které se v nich odehrály. Nemohu posoudit, zda to tento příběh dokázal, ale zato vám mohu s klidným srdcem říci, že se do této knihy můžete pustit i bez seznámení se s předchozími díly. Matné zlato by mohla být samostatná kniha, která nekončí nijak otevřeně, takže vás svým koncem nenutí zjišťovat, jak to bylo dál. Je ale tak výjimečná, že se bez váhání rozhodnete přečíst si i zbytek série! Alespoň já to mám rozhodně v plánu!


A na úplný závěr tu pro vás mám pár obrázků, které nejlépe vystihují mé představy...

Louisianské močály

Gabriellina volavka

Dům rodiny Landryových

Gabriellina piroga



Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství MOBA.
Knihu si můžete zakoupit zde.


Katniss

4 komentáře:

  1. Já jsem čekala, jak se ti kniha bude nakonec líbit :D
    Musíš mi potají říci, jak dopadlo to, jak jsme se o tom bavili v autě .D
    Katy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Nejsi ty nějaká zvědavá? Já už si ale nepamatuji, co máš na mysli... Nicméně ti knížku můžu i půjčit, kdyby jsi chtěla! ;) Ale jestli toho máš moc, možná ti tedy něco prozradím... :)

      Vymazat
  2. Skvela recenze :-) Take bych se k teto serii rada nekdy dostala :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji!
      Pokud o čtení této série uvažuješ, určitě to už moc dlouho neodkládej! Nevíš, o co přicházíš! ;-)

      Vymazat