neděle 31. července 2016

Stínová královna



Moje hodnocení: 89%

autor: C. J. Redwine
originální název: The Shadow Queen
žánr: fantasy, YA
nakladatelství: Baronet
počet stran: 360
rok vydání: 2016
vazba knihy: hardback
původ: recenzní výtisk od nakladatelství Baronet

***

Po matčině smrti se život korunní princezny Lorelei dramaticky změní. V zájmu posílení odvěkého spojenectví její rodné Havraní říše a sousedního Morcantu se Lorelein otec znovu ožení, a sice se sestrou zesnulé královny, Irinou. Zpočátku se zdá, že je všechno v nejlepším pořádku: panovník Havraní říše i jeho dvě děti jsou konečně šťastní. Irina však pomocí temné magie postupně ovládne celý zámek včetně krále, jenž se stává pouhou loutkou, závislou na vůli své manželky. Lorelei, která po své matce zdědila magické schopnosti, poznává v mocichtivé maceše silnou soupeřku. Poté, co Irina krále zabije a zmocní se trůnu, Lorelei a jejímu bratrovi nezbývá než utéct a žít ve vyhnanství. Postupně získává na svou stranu nejen vesničany sužované Irininou krutovládou, ale i mladého krále Kola, vládce Eldru, obývaného Dračím lidem. Lorelei ví, že proti Irině může bojovat jen jedinými zbraněmi – a to kouzly a černou magií. Musí však být rychlejší, důvtipnější a silnější než Irina a v boji o trůn Havraní říše je ochotná obětovat i to nejcennější – svůj vlastní život.




Jedna z nejočekávanějších knih letošního léta! Tedy, alespoň pro mne.

S variacemi na různé pohádky se poslední dobou roztrhl pytel. Ale kdo by neměl rád pohádky? V případě Stínové královny vám, už podle překrásné obálky, musí být jasné o jakou pohádku tu jde. Co mne ale překvapilo, byla hlavní hrdinka. Čekala jsem, že jí bude sama královna a že nahlédnu do příběhu z jiného úhlu, než jsme byli doposud zvyklí. Omyl.

Hlavní postavou je tu dívka jménem Lorelei, která společně se svým bratrem a členem hradní stráže utekla ve chvíli, kdy jí macecha zavraždila otce - krále a pokusila se zabít i ji. Od té doby se skrývá a čeká na okamžik, kdy bude moci se zlou královnou změřit síly a získat zpět své království.

Každá správná pohádka samozřejmě potřebuje i svého prince a ten, s nímž se setkáme tady, je opravdu neobyčejný. Je na cestě za zlou královnou, která oplývá kouzelnou mocí, aby ji požádal o pomoc. Na své cestě se ( zcela nečekaně ) setká s princeznou Lorelei a od této chvíle nabere příběh velmi zajímavý směr...

Autorka má velmi čtivý styl psaní a opravdu velkou fantazii. Příběh působí reálně a často jsem uvažovala nad tím, že mám pocit, jako bych četla pravdivý příběh, který se kdysi odehrál a podle něj pak někdo napsal již zmiňovanou pohádku. Jen si ji, až na pár zásadních informací, převyprávěl podle svého.



Nečekejte sedm trpaslíků, čekejte draky! Nečekejte jemnou a bezbrannou princezničku, čekejte princeznu bojovnici!


Kniha je plná akce, magie, nečekaných, místy až drsných okamžiků. Autorka umí velmi dobře vykreslit pocity postav. S emocemi už je to o něco horší. Ať už jde o lásku, nenávist, zlobu, smutek, lítost... všechny emoce jako by byly jen povrchové, nic silného a opravdu intenzivního. Trochu mě to zklamalo, protože pro silné emoce v tomto příběhu rozhodně bylo místo!

Co se mi opravdu hodně líbí je to, že je příběh vlastně ukončený. Víme jak všechno dopadlo a nemusíme netrpělivě vyhlížet další díly. Po všech těch sériích, kterých je poslední dobou požehnaně, je to příjemné osvěžení.

Stínová královna se mi velmi líbila a rozhodně ji doporučuji každému, kdo má rád originalitu, pohádky a příběhy, které vás přesvědčí o tom, že i svět, který považujete za důvěrně známý, vás může překvapit...


Katniss

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství Baronet!
Knihu si můžete zakoupit zde.

2 komentáře:

  1. Pěkná recenze! :) Na knihu se už chystám, někdy teď by mi měla přijít :)

    http://mybookishimagination.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé! Moc děkuji! Chvála od zástupce opačného pohlaví potěší dvojnásob! ;) Tak hlavně ať se ti líbí! Budu se těšit na tvoji recenzi! :)

      Vymazat