pátek 22. července 2016

Květnová knižní přehlídka ~ 2016 ~















Zase si uděláme malý výlet do minulosti a tentokrát se podíváme do měsíce května. Tento měsíc byl na knihy opět velmi plodný, naštěstí se ale dubnu nevyrovná! Dnes vám tu tedy představím 19 nových přírůstků, z nichž už jste některé mohli zahlédnout v recenzích, nebo samostatných článcích.



Mám tu jednu vyhranou knihu, dva recenzní výtisky, pár kousků z levných knih, několik ukořistěných pokladů z výprodeje a v neposlední řadě i slušnou hromádku květnových novinek! Tak jdeme na to!



Neklidné zlo je kniha, kterou se mi podařilo vyhrát a moc se na ni těším. Yorran je recenzní výtisk, který jsem dostala přímo od autora! Jedná se o velmi povedený dobrodružný příběh s nádechem fantasy a vřele ho doporučuji!

ANOTACE

Neklidné zlo
Nový případ Alana Markbyho a Meredith Mitchellové Když jsou ve stoveyském lese v srdci Cotswoldsu nalezeny lidské kosti, detektivu superintendantovi Markbymu přeběhne mráz po zádech. Před dvaadvaceti lety totiž krátce po svém nástupu k policii pátral po brutálním sériovém násilníkovi, který přepadal zdejší ženy. Po pátém znásilnění s tím útočník přestal a poté už o něm nikdo neslyšel. Teď se ovšem může objevit nová stopa. Vzápětí je v kostele zavražděna jedna z místních obyvatelek… Mohou spolu oba případy souviset?

Yorran
Vědma se k němu sklonila a řekla: " Netušíš, chlapče, kolik jsi toho změnil už svou pouhou přítomností a co ještě všechno změníš. Čeká tě dlouhá pouť plná vzestupů a pádů, ale vždy se zvedneš, protože to je tvým údělem. Zpočátku budeš bloudit netuše, co vlastně hledáš. Tvá cesta začne, až přijmeš jméno, které odemkne bránu tvého osudu. Uvidíš kraje, které neviděl žádný smrtelník, kam až sahá paměť zdejších lidí. Setkáš se s démony i bohy. Tvé oči uvidí věci tak neuvěřitelné, že je tvoji současníci odmítnou přijmout. Budeš často sám, neboť údělem výjimečných je bořit svět představ obyčejných lidí. Bude to dlouhá a strastiplná pouť, která skončí, až daleko pod severní hvězdou najdeš svou minulost. Dojdeš-li však do jejího konce, věř, že zvěsti o tvých činech vstoupí do legend..."
Moji recenzi najdete zde.



Tyto tři krásky jsem objevila v Levných knihách. O Dvojčatech jste už určitě slyšeli a série Noční dravec je zase jednou takové to moje občasné a "nutné" odbočení k žánru, na který prostě někdy dostanu chuť...

ANOTACE

Dvojčata
Isolte a Viola jsou dvojčata. Jako děti byly neoddělitelné, ale dospěly ve dvě naprosto odlišné osobnosti: Isolte je úspěšná novinářka pracující pro módní časopis, zatímco Viola je zoufale nešťastná a už léta bojuje s anorexií. Co se stalo, že se jejich cesty nyní ubírají tak odlišnými směry? Když začnou obě vyprávět o tragédii, která se odehrála během jednoho polozapomenutého léta, z minulosti se postupně začne vynořovat děsivé tajemství, které hrozí, že jim nenávratně zničí i jejich dospělé životy… Velmi očekávaný románový debut britské autorky, balancující na pomezí milostného příběhu a psychologického thrilleru.

Noční rozkoše ( 2. díl )
Možná vypadá jako upír, ale jeho cílem je chránit lidi, ne pít jejich krev. Za dva tisíce let nenašel Kyrián Thrácký nikoho, kdo by v něm vzbudil touhu získat zpět svou duši a stát se znovu člověkem - dokud nepotkal Amandu. A když se ti dva štvou ulicemi New Orleansu, aby polapili smrtelně nebezpečného nepřítele, bojují také za to, aby dokázali uvěřit v pravou lásku a společnou budoucnost.

Objetí noci ( 3. díl )
Sunshine už dávno po nikom tak netoužila. Na tom muži bylo něco zvláštního – od první chvíle, kdy se potkali, si byli kromobyčejně blízcí... Když vychází najevo, že ten tajemný smyslný cizinec je její manžel z minulého života, na chvíli uvěří, že by ji snad mohl milovat. Ale je to pravda, anebo v něm jen probudila city k jiné – dávno mrtvé – ženě? A může si jím být vlastně někdy vůbec jistá? Dokud nepochopí, že je jedno, zda se probouzí vedle Drápa, nebo Speirra a zda v ní on vidí Sunshine, či Nyniu, dokud neuvěří, že jsou spřízněné duše napříč všemi věky, dávnou kletbu se jim prolomit nepodaří. A i kdyby to dokázali, sešlou tím na sebe jen hněv starověkých bohů... Třetí kniha Sherrilyn Kenyonové ze světa nočních lovců.



Teď tu mám pár knih z výprodeje, které mne zaujaly a já si řekla, že by nemuselo být špatné, mít je doma!


ANOTACE

Oživovatel
Jsou s to oživit lidi, kteří nedávno zemřeli, a pak je nechat pronést svědectví o vlastním skonu… Říká se jim reviveři, oživovatelé. Zprvu vyvolávali nedůvěru, nakonec je však společnost akceptovala – výpovědi mrtvých byly povoleny v soudních síních a forenzní oživování se stalo součástí policejního vyšetřování. Reviver Jonah Miller je navzdory své strastiplné minulosti jedním z nejlepších oživovatelů. Během jednoho hovoru s obětí brutální vraždy však ucítí, jak ho něco pozoruje. Čeká. Pak je zabit Daniel Harker, první novinář, který na oživování upozornil veřejnost, a Jonah je záhy vržen do honby za odpověďmi. Společně s Harkerovou dcerou Annabel objeví dlouho skrývané a dávno zapomenuté pravdy, jež zpochybní vše, čím se Jonah doposud řídil…

Neviditelný strážce
Na břehu řeky Baztán, v jednom z nejmagičtějších míst Baskicka, je nalezena záhadně zavražděná mladá žena. Téměř čtyřiadvacet hodin poté je zjištěna souvislost s měsíc starou vraždou jiné dívky.
Amaia Salazarová, inspektorka z oddělení vražd, jíž byl případ přidělen, se tak vrací zpět na místo, kde se narodila a odkud vždycky toužila odejít. Amaia bojuje na dvou frontách: na té profesionální vyšetřuje sérii vražd, která velmi zneklidňuje místní obyvatele; a na osobní, spletité a emocionální, jež bude plná zvratů a překvapivých momentů.
Amaia pronásleduje rituálního vraha, inspirovaného silnou psychosexuální symbolikou tradiční baskické mytologie, který bude pokračovat ve svém řádění, zatímco ona bojuje proti profesní žárlivosti některých svých kolegů, proti dávným nevyřešeným konfliktům se svými sestrami a proti ponurému tajemství, jež poznamenalo jejich dětství a které se vrací, aby ji dál trápilo...

Všechna pravda co je ve mně
Judith vyrostla v Roswellské osadě, která se řídí přísnými zákony a zvyklostmi. Před čtyřmi lety ona a její nejlepší přítelkyně zmizely. Před dvěma lety se vrátila jen Judith, sama, nenáviděná a přehlížená těmi, kteří byli kdysi jejími přáteli a rodinou.
Judith o svém zmizení nemůže promluvit. Žije jako duch ve vlastním domě a mlčky svěřuje své myšlenky a touhy Lucasovi, kterého miluje celý život. On o tom však nemá ani tušení.
Když Roswellskou osadu napadnou nepřátelé, dlouho pohřbená tajemství začínají vycházet na světlo. Judith stojí před volbou, zda má žít dál v mlčení, nebo znovu pozvednout svůj hlas, i když to může znamenat, že svět i životy kolem ní se navždy změní.

Pravidla péče o dřevěné podlahy
Sebevědomý skladatel Oskar, autor světově proslulých Variací na jízdní řády tramvají, je tak trochu pedant a puntičkář. Přesto nalezne odvahu poprosit svého bohémského kamaráda (a mj. také neúspěšného spisovatele), aby se mu nějakou dobu staral v jeho po všech stránkách dokonalém domově o kočky. V bytě uklizeném tak, že by zde šlo jíst z podlahy, mu zanechává manuál a na každém kroku nalepené papírky s instrukcemi, jak s čím zacházet a co dělat. Když spisovatel na druhý den ráno nachází na podlaze malou skvrnu, rozhodne se (jak už bývá jeho zvykem) samozřejmě udělat to nejhorší, co v dané situaci může – sám skvrnu zkusí odstranit. A pak už nic na světě není takové jako předtím…

Smolný rok
Pětačtyřicetiletá Ginny je přesvědčená, že je její rodina každých patnáct let stižena kletbou. Ona sama v patnácti otěhotněla a porodila dceru Lizu, jež ve svých patnácti udělala totéž. Teď uplynulo dalších patnáct let a obě svobodné matky, Ginny i Liza, s hrůzou čekají, kdy dospívající Mosey zopakuje stejný scénář. Tentokrát však kletba na rodinu dopadá nečekaným způsobem… Mrazivý román o matkách, které byly samy ještě dětmi, když rodily, dívčích přátelstvích, dávno ztracených i znovu nalezených láskách, zradě, zneužití a zklamání, nenávisti a žárlivosti. A především o rodině a pevných poutech, která vytváří.
Moji recenzi najdete zde.



Poslední dobou nacházím velké zalíbení v postapokalyptických, dystopických a katastrofických knihách, takže tyhle krásky pro mne byly jasná volba!


ANOTACE

Bez šance
Fascinují a temná dystopie ze světa, kde společnost zavedla nový zákon: Každé dítě má právo na život od chvíle početí až do věku třinácti let. Mezi třinácti a osmnácti je ale na rodičích, jestli ho vychovají až do dospělosti, anebo ho pošlou… rozpojit. Tohle nenápadné slovo znamená, že problémové děti, sirotci, anebo prostě ty, které v sobě mají příliš vzdoru, jsou odeslány do sběrných táborů, kde jsou jejich těla rozebrána a orgány předány těm, co je potřebují. Takže technicky žijí dál – alespoň to dětem říkají. Tři z nich, Connor, Risa a Lev, se setkávají v táboře a ani na okamžik nemají chuť žít dál…rozpojení. Jedinou šancí je útěk.

Vteřinu poté
Vysloužilý armádní důstojník John Matherson se přestěhoval s rodinou do Black Mountain v Severní Karolíně. Nedávno ovdovělý John a jeho dvě dcery žijí v přívětivé maloměstské rutině. Jednoho dne ji však něco naruší – najednou přestanou fungovat všechny elektrické spotřebiče. Že by rozsáhlý výpadek? Pravda je však krutější, než by se zdálo – za vším je výbuch EMP, elektromagnetické bomby. A výpadek zdaleka nebude jen dočasný… Kdo přežije v zemi, která se z blahobytu rychle propadá do archaické společnosti? Docházejí léčiva, násilní vykradači se začínají organizovat do tlup, objevují se první fámy a domněnky o původcích útoku. Den za dnem ubíhá od propadu do temných časů, až se uzavře rok. Rok Johnova boje o zachování rodiny, života, budoucnosti… Strhující postapokalyptický román překvapí svou uvěřitelností a nepustí čtenáře, dokud se nedobere poslední strany.

Let 305
Harper Laneová má potíže a za pár hodin bude muset udělat rozhodnutí, které navždy změní její život. Naštěstí si po havárii letadla uvědomí, že je mnohem silnější, než si kdy myslela… 
Na cestě z New Yorku do Londýna dojde v letu 305 k náhlému výpadku napájení a letadlo je nuceno nouzově přistát na anglickém venkově. Tak začíná tajemné dobrodružství, které bude mít dopad na celé lidstvo. Ti, kteří přežili, brzy zjistí, že svět, v němž stroj havaroval, je značně odlišný od toho, který před několika hodinami opustili. Kde jsou? Proč jsou tady? A jak se dostanou zpátky domů? Současnost je minulostí a budoucnost spočívá v rukou pěti lidí, kteří se navzájem ani neznají, ale jejichž životy jsou navzájem propleteny. Mezi nimi jsou spisovatelka Harper Laneová, Nick Stone, lékařka Sabrina Schröderová, počítačový vědec Yul Tan a miliardářský syn Grayson Shaw. Postupně vyjde najevo, že někteří z této skupiny přeživších vědí víc, než dosud prozradili. Harper a Nick navíc brzy odhalí spiknutí, které zahrnuje jejich vlastní životy. Jak začnou dávat dohromady fakta, zjistí, že mají v rukách moc změnit budoucnost a minulost – zachránit náš svět… nebo ho ukončit.



Konečně jsme se dostali k avizovaným novinkám. Jelikož už mám doma první i druhý díl série After, nemohla jsem si nekoupit i díl třetí. No a Kázání ohně mne zaujalo poté, co jsem na ně četla spousty pozitivních recenzí, takže proč ho nezkusit?


ANOTACE

After - Tajemství
Tessa a Hardin jeden bez druhého nedokážou existovat. A zároveň nejsou schopní žít spolu. Poté co Tessa potkala po celých devíti letech svého otce, všechno se v ní svíjí a přehodnocuje své dosavadní vztahy k blízkým. Přestože Richard pije a stal se z něj bezdomovec, chce se s ním Tessa sblížit a lépe ho poznat. Ukazuje se však, že pití není jeho největší problém. Tessa se rozhodne využít příležitost a splnit si tak sen, který v sobě dlouho nosila – sen o novém životě v Seattlu. Jak má ale sdělit Hardinovi svoje rozhodnutí, když předem ví, že s ním nebude souhlasit? Zvlášť když by si ze všeho nejvíce přála, aby se přestěhoval s ní? Hardin reaguje typicky „hardinovským“ způsobem a pokouší se Tessino stěhování všemožně překazit. Ale místo aby si ji tím udržel, málem ji ztratí…

Kázání ohně
Snila ten nejnebezpečnější sen – sen o rovnosti.
Čtyři sta let po jaderném výbuchu se civilizace i příroda na Zemi výrazně proměnily v nový, primitivní svět. Přestože již Zemi neohrožuje vše pohlcující nukleární oheň a radioaktivní záření přestalo působit, z neznámých příčin se lidé začnou rodit jen jako dvojčata. První z páru – Alfa je vždy ve vynikající fyzické kondici, druhý – Omega se však narodí vždy s deformitou. I když mají Alfové i Omegové nerovné postavení a to vyvolává neustálé konflikty a boje, oba geny zároveň bezpodmínečně spojuje stigma – krutá skutečnost, před kterou nelze uniknout. Pokud jeden z dvojice zemře, umírá i ten druhý.
Cass je vzácný typ Omegy – je obdařena jasnovidectvím. Její bratr Zach má zase velkou moc v Radě Alfů. Cass se odváží snít nejnebezpečnější ze snů – sen o rovnosti mezi oběma skupinami. A právě kvůli tomu se dostane do hledáčku jak svého bratra, tak celé Rady i hnutí odporu Omegů.



A další novinky! Kdo by neznal úžasnou trilogii Sirotčinec slečny Peregrinové? Já si pořídila už i závěrečný díl a jsem šťastná jako blecha! Clariel je také dalším dílem do série, kterou mám doma a o jejím vydání jsem se dověděla úplnou náhodou. A knihy Gartha Nixe mohu s nadšením doporučit!


ANOTACE 

Knihovna duší
Dětem ze sirotčince slečny Peregrinové se krátí čas. Nebezpečný šílenec zůstává na svobodě a jejich milovaná slečna Peregrinová je stále v nebezpečí.. Na nebezpečnou záchrannou misi jsou nuceni se vydat Jakob Portman a Emma Bloom. Budou cestovat válkou zničenou krajinou, potkají nové spojence a budou čelit nebezpečím větším než doposud. Vrátí se Jakob zpět mezi své přátele jako hrdina?

Clariel
Clariel je dcera jedné z nejvýznačnějších rodin ve Starém království, pokrevně spjaté s Abhorseny a, což je ještě důležitější, s králem. Sní o tom, že bude vést prostý život v ústraní. Zjišťuje však, že takového cíle lze jen obtížně dosáhnout, když se v hlavním městě volně pohybuje nebezpečná volnomagická bytost, rodiče ji chtějí provdat za zabijáka a proti starému a uzavřenému králi Orrikanovi se plánuje revoluční spiknutí. Když se Clariel nechá vtáhnout do pokusu najít a ujařmit nepřátelskou bytost, objeví v sobě utajené magické schopnosti, s nimiž se však zároveň pojí velká nebezpečí. Odolá svodům moci, unikne před nechtěným manželstvím a zachrání krále?
Dlouho očekávaný prequel k trilogii Staré království: Sabriel, Lírael a Abhorsenka. Garth Nix v Clariel spřádá příběh stejně neotřelý a podmanivý.








Tyhle dvě krásky jste už na mém blogu určitě zahlédli a pokud ne, recenzi na Tajemství čínského léčitelství najdete zde a článek o knize Malý princ zase zde.















Tak to by bylo k mým květnovým přírůstkům už opravdu vše. Co na ně říkáte? Máte některé z nich doma, nebo se je chystáte koupit? Určitě mi napište, budu moc ráda!

Katniss

4 komentáře:

  1. Vteřinu poté mě hodně zaujala. :)

    xxx
    dream-little-dream.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tomu říkám hromádka! :) A přiznám se, že mně Vteřinu poté až tak nebavilo - příliš mnoho amerického patriotismu - ale třeba ti sedne líp :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem upřímně zvědavá, jak na mě Vteřinu poté zapůsobí. Pořád doufám, že se mi bude líbit... Kdo ví? :)

      Vymazat