úterý 14. června 2016

TAJEMSTVÍ ČÍNSKÉHO LÉČITELSTVÍ



Moje hodnocení: 95%

autor: Jennifer Harper
originální název: Body Wisdom: Chinese and Natural Medicine for Self-Healing
žánr: naučná literatura
nakladatelství: MOBA
počet stran: 299
rok vydání: 2016
vazba knihy: hardback
původ: recenzní výtisk od nakladatelství MOBA

***

Tato novátorská a inspirující kniha kombinuje moudrost tradiční čínské medicíny s jednoduchými, bezpečnými a efektivními přírodními terapiemi, které mohou být použity k sebeléčení. Na rozdíl od západní medicíny preferuje tradiční čínská medicína při léčení člověka celostní nasazení. Autorka představuje tuto metodu a pomáhá čtenáři, aby se naučil porozumět vlastnímu tělu, aby rychleji a lépe rozpoznal symptomy nemoci.
Učí přitom ovládání teorie pěti prvků a rovněž umění mírného a přirozeného uzdravování. Přitom sahá jak ke starým metodám — aromaterapii, masáži reflexních zón a akupresuře, tak k meditacím a zásadám správné výživy, aby tělo, duše a duch vytvořily harmonický celek, který nakonec nebude potřebovat lékaře.



Zdraví je výraz harmonické rovnováhy mezi různými složkami v povaze člověka, jeho okolí a způsobu života... Příroda je lékařka nemoci.
Hippokrates




Tato kniha je přehledně rozdělena na tři části. V té první se dozvíme něco o historii, seznámíme se s hlavní myšlenkou čínského léčitelství a několika základními pojmy, jako například: pět prvků, cykly Sheng a Ko, Jia a Jang, osm principů, systém meridiánů, atd. V druhé části je popsáno několik terapeutických postupů, jako je moxování, reflexologie, akupresura, aromaterapie... Třetí část, s názvem Prvky, nám prakticky radí, jakým způsobem provádět sebeléčení...


Ještě před začátkem třetí části v knize najdeme krátký "test", nebo spíše dotazník, po jehož vyplnění zjistíme, zda máme, či nemáme v nerovnováze některý z pěti prvků...
Já jsem po vyplnění tohoto testu zjistila, že mám v nerovnováze prvek voda. Co s tím? Teď přichází na řadu právě třetí část, kde se dozvíme ( pro každý prvek zvlášť ), jaké orgány jsou při nerovnováze určitého prvku vlastně oslabené. Také to, jaké klima, roční období, nebo třeba barva nám vadí, či naopak prospívá, dokonce i to, jak může ovlivnit náš hlas, jaký smyslový orgán oslabuje a jaké má tato nerovnováha symptomy!


Poté následují jednotlivé orgány přiřazené k určitým prvkům. U nich se zase dočteme o jejich funkci, dle západní medicíny, tradiční čínský výklad, návod ke svépomoci, který obsahuje rady typu - jaké potraviny nám pomohou, jaké naopak uškodí, léčivé byliny a koření, tělesná cvičení, která jsou velmi jednoduchá ( jedná se o jeden cvik k jednomu orgánu a zvládne ho opravdu každý! ), léčivé dotyky ( masáže, reflexní terapie, akupunktura ), provázené výstižnými a přehlednými obrázky. Nechybí ani doporučení různých éterických olejů k aromaterapii, afirmace a opravdu nádherné meditace. Zrovna meditace mne dost často nudí a nelíbí se mi. V tomto případě tomu tak ale není. Jako kdyby někdo přesně věděl, co mám ráda, co se mi líbí a co potřebuji! Byla jsem opravdu velmi mile překvapená!


V závěru knihy na vás čeká ještě pár jednoduchých a rychlých receptů, z nichž každý je určen k léčbě konkrétního orgánu.


A jak jsem s knihou spokojená? To jste si už jistě všimli podle mého hodnocení v úvodu. Je prostě skvělá. Je vhodná pro každého, kdo chce nahlédnout do tajů čínské medicíny, ale bojí se, že se bude ztrácet v množství cizích slov a nepřehledném, složitém textu. Nic takového tu totiž nehrozí! Kniha je přehledná, srozumitelná a ocení ji především začátečníci. Nechá vás nahlédnout do každého odvětví této nauky a možná ve vás ( tak jako ve mně ) probudí touhu po jejím dalším a hlubším studiu!


Pokud jste tedy spíše začátečníci a toužíte po kradmém nahlédnutí do tajů čínského léčitelství, je pro vás tato kniha jako dělaná. V případě, že už jisté základy máte, si je při čtení této knihy osvěžíte a možná se dovíte něco nového. Po podrobnějších informacích se ale budete muset podívat někde jinde...








Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji nakladatelství MOBA
Knihu lze zakoupit zde

5 komentářů:

  1. Doposud jsem se o tohle nezajímala, ale nepopírám, že po tvé recenze mě to hodně zaujalo a knížku si buď časem pořídím, nebo vyjůjčím z knihovny. Takže děkuji za bezva tip ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Luci!
      Jsem vždycky nadšená, když vidím, že moje recenze někoho přiměje k tomu, aby si knihu přečetl! Takže já děkuji tobě za krásný komentář a přeji ti příjemné čtení! ( Ať už budeš číst cokoli! )

      Vymazat
  2. Ahoj Katniss :-),

    tato kniha díky tvojí recenzi vypadá skvěle! Zrovna teď mám novou knihu, která je částečně i mojí mámy, kde se věnují altenativním léčebným metodám. I když by člověk řekl, že je toto téma nezáživné a nudné, mýlil by se. Člověk se dozví tolik věcí, o kterých vůbec neměl ani "páru" :-). Díky za krásnou recenzi a přeji kásný den.

    Mimozemšťanka
    www.my-ideallife.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za krásný komentář! Vždy mám ohromnou radost, když se má recenze líbí a naláká někoho ke čtení... :-)

      Vymazat
  3. Ahoj Katniss :-),

    tato kniha díky tvojí recenzi vypadá skvěle! Zrovna teď mám novou knihu, která je částečně i mojí mámy, kde se věnují altenativním léčebným metodám. I když by člověk řekl, že je toto téma nezáživné a nudné, mýlil by se. Člověk se dozví tolik věcí, o kterých vůbec neměl ani "páru" :-). Díky za krásnou recenzi a přeji kásný den.

    Mimozemšťanka
    www.my-ideallife.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat