sobota 21. května 2016

Dílna zázraků



Moje hodnocení: 68%

autor: Valérie Tong Cuong
originální název: L´Atelier des miracles
žánr: společenský román
nakladatelství: Motto
počet stran: 237
rok vydání: 2015
vazba knihy: hardback
původ: půjčeno z knihovny

***

Učitelce Mariette prasknou nervy a shodí drzého žáka ze schodů. Osamělou Millie přiměje požár bytu ke skoku z okna. Mike je válečný veterán, na kterého po návratu zbyla jen ulice, kde čeká na smrt. Všichni tři se ocitli na okraji společnosti. Ve chvíli, kdy si myslí, že už je nic dobrého nečeká, se objeví Jean a nabídne jim pomocnou ruku. Vezme je do své Dílny, o níž se říká, že je to Dílna zázraků, kde spravuje zlomené duše. Ale kdo je ten tajemný Jean, který tahá za provázky svých loutek? A je jeho pomoc opravdu tak nezištná? A co se stane, když jsou „loutky“ spravené až příliš dobře a rozhodnou se jít svou vlastní cestou?




Tato kniha nám vypráví příběh z pohledu tří, velmi odlišných osobností, jejichž životy se zvláštním řízením osudu, jednoho dne střetnou. Toto setkání má na svědomí záhadný Jean, který každému z nich nabídne pomocnou ruku a nový začátek.

Asi čtyřicetiletou učitelku Mariette, kterou psychicky týrají žáci ve škole i její, navenek dokonalý manžel, přivede do svého útočiště s názvem Dílna přímo z psychiatrické léčebny. Osamělou, dvacetiletou, Millie objeví v nemocnici, kde se ocitla poté, co při požáru vyskočila z okna, zranila se a ztratila paměť. Stejně tak v nemocnici objeví i válečného veterána Mika, ze kterého se stal bezdomovec poté, co dezertoval a stal se tak v očích svých blízkých méněcenným a zavrženíhodným.

Všem třem se dostane jisté pomoci, přesně podle toho, co zrovna potřebují, ale je tato pomoc opravdu nezištná? A co se stane ve chvíli, kdy se Mariette, Mike a Millie rozhodnou postavit na vlastní nohy?

Hned na začátek musím přiznat, že jsem od knihy čekala úplně něco jiného. Pod názvem Dílna jsem si představila místnost, kde se lidé ze svých problémů vypovídají při společné, kreativní činnosti. Myslela jsem, že budou malovat, vyrábět různé dekorace, šít atp. Určitě k tomuto mému přesvědčení napomohla i nádherná obálka, která zapříčinila to, že jsem se rozhodla knihu přečíst. Očekávání ale nejsou to nejlepší, s čím můžete k nové knize přistupovat, spíš naopak...

Příběh je vyprávěn, střídavě, z pohledů všech tří postav. Dozvídáme se, jaké okolnosti je přivedly do nynější, bezvýchodné situace, čím si museli projít a jak se s nástrahami, které jim osud přichystal, rozhodnou vypořádat.

Kniha je čtivá a rozvíjí se v ní opravdu zajímavá témata. Dá se v ní číst i mezi řádky a nechybí v ní ani nějaké to moudro. Doporučila bych ji spíše trochu starším čtenářům, nejedná se zrovna o čtivo pro náctileté. Ne, že by v knize bylo něco nevhodného, spíš potřebuje k pochopení nějakou tu životní zkušenost...

Z postav a jejich příběhů se mi nejvíc zalíbila Mariette. Přesto, že s ní nemám téměř nic společného, jsem se do ní dokázala naprosto přesně vžít a chápala jsem každičkou její myšlenku a obavu. Nadchlo mě také, jakým způsobem se dokázala se vším vyrovnat a vrátit se do běžného života. Na tom, jak se říká, že stačí jen chtít asi opravdu něco bude!

Podtrženo a sečteno, pokud máte rádi tento žánr a chcete si přečíst něco, stejnou měrou oddechového, jako poučného, sáhněte po této knize a nebudete litovat!


Katniss

2 komentáře:

  1. To vypadá opravdu lákavě. Po knize se podívám, díky za doporučení.
    Kateřina
    trojtecka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsem tě nalákala... Teď jen doufám, že se ti bude líbit!

      Vymazat