pondělí 11. dubna 2016

Ty



Moje hodnocení: 95%

autor: Caroline Kepnes
originální název: You
série / díl: Ty / 1.
žánr: thriller
nakladatelství: Domino
počet stran: 448
rok vydání: 2015
vazba knihy: hardback
původ: půjčeno z knihovny

***

Opravdová láska bolí. Já už jsem to pochopil. A ty to brzy pochopíš taky.

Když Guinevere Becková vkročila do knihkupectví, kde Joe pracuje, jako by ho zasáhl blesk. Ta dívka je zosobněním všeho, co kdy chtěl: je krásná, chytrá a má v sobě více sexuální přitažlivosti než jeho nejdivočejší sny. Kvůli ní by třeba vraždil, jen aby ji získal. Guinevere to ještě neví, ale narodila se pro něj. A Joe je odhodlán udělat vše pro to, aby i ona pochopila, že oni dva tvoří dokonalý pár. Když v následujících dnech její svět rozmetá série velmi nešťastných a dosti podivných náhod, je Joe jediný, kdo jí nabídne pomoc a útěchu. Ale to není zdaleka všechno, co je své vyvolené připraven poskytnout! Je s ní i ve chvílích, kdy to jeho vyvolená netuší – dokonce i když o to ani nestojí. On přece ví nejlíp, co je pro ni dobré, a ve své velkodušnosti dokonce přehlíží i vady, které se skrývají za Guineveřinou dokonalou fasádou. Opravdová láska bolí, to už Joe pochopil, a Guinevera to brzy pochopí taky. Obsesivní vztah se začíná rozjíždět po spirále smrti...


Dlouho jsem nemohla přijít na to, jak je možné, aby na jednu knihu bylo tolik, tak naprosto odlišných, názorů a chtěla jsem to za každou cenu zjistit. Už to konečně chápu! Tahle kniha vás totiž v žádném případě nenechá chladnými a donutí vás přidat se k jednomu ze dvou táborů. Buď vás naprosto pohltí, uhrane a nadchne, nebo znechutí, odradí a pobouří. Hádejte do které z těchto skupin patřím já! Samozřejmě, že do té první!

Přiznávám, že mé rozplývání se nad touto knihou může být poněkud šokující, vezmeme-li v úvahu o čem vlastně je a jakým stylem je psaná. Já ale v té záplavě hrubosti a vulgarismů vidím nepostradatelný přínos hlavně co se týká celkové atmosféry příběhu a charakteru hlavní postavy. Vždyť jak jinak upozornit na jeho zvrácenou mysl, než právě tím naprosto geniálním kontrastem. Joe kterého vidíme navenek, milý, chápavý, pozorný, je tak neuvěřitelně odlišný od toho, který se skrývá uvnitř. Nikdy by vás nenapadlo, že ten okouzlující a sečtělý kluk od vedle je někdo, komu by jste raději neměli prozrazovat ani své jméno.

Pokaždé, když jsem se do knihy začetla mi běhal mráz po zádech a já měla, díky du formě, kterou je kniha psaná, pocit, jakoby Joe vlastně mluvil ke mně. S každou další, přečtenou stránkou se ve mně kupil strach a já si čím dál víc uvědomovala skutečnost, že se to může stát kdykoliv, komukoliv z nás! I mně! Nic nedokáže člověka vyděsit víc, než poznání, že se jeho imaginární pocit bezpečí hroutí a on není ani zdaleka tak nedotknutelný, jak si vždy myslel.

To jak neskutečně snadno Joeovi projdou všechny vraždy je možná trochu přitažené za vlasy, ovšem nikdo neví, kolik takových nedopadených vrahů kolem nás chodí a kolik nešťastných náhod nemuselo být náhodami... Nevyřešených vražd je také víc než dost, takže věřím, že by se něco takového mohlo opravdu stát.

Pokud máte chuť pustit se do knihy, při jejímž čtení vás bude mrazit a nevadí vám, občas trochu hrubé, sexuální líčení skutečností a vulgarismy, určitě si tuto knihu přečtěte. Ať už budete, po jejím přečtení, patřit do skupiny jejích zastánců, či odpůrců, určitě by jste ale neměli litovat času, který jí věnujete...

3 komentáře:

  1. Krásná recenze. Já jsem knihu rozečetla, ale hrozně mi vadil styl psaní. Je ojedinělý a já si na něj opravdu nemohla zvyknout. A jak už to se mnou bývá, přeskočila jsem tedy prostředek a vrhla se na konec, který byl napsán dobře. Nicméně ve mně kniha nic nezanechala - ani nemohla, protože prostě... Kéž by to bylo jinak napsané, aby mi to tolik nevadilo.

    OdpovědětVymazat
  2. Knihu jsem četla, ale nadšená jsem nebyla. Du-forma mi nevadila, naopak, zase to bylo něco jiného, ale celkově jsem si tu knihu asi představovala jinak. Prostě se mě vůbec nedotkla, přečetla jsem ji a to je všechno.

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkná recenze. :) Knihu jsem zatím nečetla, zkoušela jsem to, ale moc mě to nenadchlo, tak jsem si říkala, že to zkusím později a už jsem se k ní nedostala. :D

    OdpovědětVymazat