čtvrtek 25. června 2015

RC: Nejkrásnější





autor: Marissa Meyer
originální název: Fairest
série / díl: Měsíční kroniky / novela
žánr: fantasy, sci-fi novela
nakladatelství: Coo Boo
počet stran: 192
rok vydání: 2015
vazba knihy: paperback
původ: půjčeno z knihovny


***

Čiré zlo má své jméno, skrývá se za maskou klamu a používá “osobní romantické kouzlo”, aby získalo moc nad ostatními. Ale kdo je doopravdy královna Levana? Dlouho předtím, než jí cestu zkřížily Cinder, Scarlet a Cress v Měsíčních kronikách, žila Levana úplně jiný příběh – příběh, který nebyl nikdy vyprávěn… až dosud.

Tuto novelu k pohádkové sci-fi sérii -  Měsíční kroniky - vám asi ani nemusím představovat. Nevěřím tomu, že by se ještě našel někdo, kdo by nevěděl o co tu běží. Pokud ale přeci jen patříte mezi ty nezasvěcené, koukejte to rychle napravit!

Tato série mne opravdu hodně baví. Autorčin nápad vypůjčit si známé pohádkové postavy a ušít jim na míru originální, sci-fi svět je prostě dokonalý. Udělat z Popelky kyborga chce opravdu velkou odvahu a bezbřehou představivost. Autorčino pojetí celé série a vzájemné propojení příběhů všech hrdinů je dokonalé. Knihy jsou psané velmi čtivě a daly by se označit za skvělé oddechovky, v tom nejlepším smyslu slova!

U nás vyšly zatím první tři díly - Cinder, Scarlet a Cress, jako další na řadě byl očekáván čtvrtý díl s názvem Winter. Marissa mne ale mile překvapila a napsala tuto, téměř dvousetstránkovou, novelu.

Zde se nám rozhodla přiblížit život královny Levany. Za normálních okolností by mi přišlo nepochopitelné, proč nám autorka nabízí samostatnou knihu o asi nejméně oblíbené postavě celé série. Levana má v příběhu velmi zásadní roli, přesto toho o ní čtenář vlastně mnoho neví. Stejně tak ani o kolonii na Měsíci. Z tohoto důvodu mi tento, poněkud krátký, výlet na Měsíc udělal radost a já jsem teď schopná nahlédnout za oponu a dalo by se říct, že i lépe pochopit Levanino chování a smýšlení.

Pokud jste tedy četli Měsíční kroniky a váháte nad čtením Nejkrásnější ( nepravděpodobné ) ať už z jakéhokoli důvodu, neváhejte a pusťte se do toho. Určitě vás nezklame a mám takové tušení, že se vám bude znalost Levanina příběhu hodit při čtení Winter.


Měsíční kroniky jsou svým obsahem nejspíš určeny pro mnohem mladší čtenáře, než jsem já, ale to mne rozhodně neodradilo a já je vřele doporučuji každému, kdo si rád počte něco svěžího a pohádkově milého...


Celkové hodnocení: 95%

2 komentáře:

  1. pekne hodnoceni, nekteri jsou ale z teto knihy trosku zklamani... kazdopadne se musim do teto serie taky pustit...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když čtenář vezme v potaz, že tady jde o novelu, která vypráví o velmi neoblíbené postavě, nemůže se stát, že by byl zklamaný. Kniha je psaná stejně báječným stylem jako ty předešlé, jen o trochu méně záživném tématu... Sérii si určitě přečti, je skvělá! :-)

      Vymazat